Friday, July 05, 2019

Suspiria (2018)

O tanara pasionata de dans fuge de o viata religioasa pentru a urma studiile unei academii de dans celebre din Berlin.

Un film carnal si aparent rece, fără emoții vii, cu excepția momentelor de dans, impresionează prin plasarea istorică a povestirii. Redarea epocii comuniste e fără cusur, cu un realism aidoma filmelor românești (bune) din anii 90'. 
Tilda Swinton e splendidă în triplu rol, dar nu mă pot abține din a mă întreba dacă era într-adevăr necesar. Îmi pare doar o mică dovadă de megalomanie la scară mai mică. Dar nu știu o persoană mai potrivită pentru asta.
Iar Dakota Johnson impresionează în inocența ei plină de autoritate și promisiuni, dând viață unui personaj ce pare să ascundă înțelepciuni nebănuite.
Dedicarea ei pentru acest rol e evidentă în fiecare clipa ce o petrece pe ecran.
Nu e un film pentru toată lumea, nici măcar pentru fanii autorului originalului (i.e. Dario Argento), dar totuși reușește să ridice excesul de gore la nivel de artă într-un context neobișnuit, dureros de realist in excentricitatea sa. Și e de laudat.

Pe Dakota o știți din infamul Fifty Shades of Grey dar și din minunatul A Bigger Splash. 
Tilda Swinton e în toate filmele zilele astea, dar mai speciale sunt: Orlando, Only Lovers Left Alive, We Need To Talk About Kevin, A Bigger Splash, Snowpiercer. 
Pe Chloë o știți din Kick Ass și remake-ul după Carrie. 

Scenariu: Dario Argento și alții
Regia: Luca Guadagnino
Cu: Tilda Swinton, Dakota Johnson, Mia Goth, Chloë Grace Moretz, Alex Wek

Rating: 9/10

Also read in English

No comments:

Post a Comment