Saturday, January 04, 2020

Synecdoche, New York (2008)

Un regizor de teatru dezamagit de viata personala foloseste banii primiti ca urmare a succesului in cariera pentru a reconstrui scene din viata sa intr-un proiect urias.

Un film marca Charlie Kaufman dificil de urmarit datorita tonului fatalist si defetist. Inteligent si foarte complex (Inception e nimic pe langa acest film), lasa personajul principal sa isi analizeze viata si greselile sale si ale celorlati prin o clona a propriei povesti unde permite unor asa-zisi martori sa dezvaluie adevaruri ascunse sie insusi. Finalul ni-l arata in sfarsit capabil de a reda proiectul (i.e. repare viata) in modul corect, constient ca fiecare din indivizii ce populeaza planeta sunt centrul propriului dezastru, numai pentru a-i rapi satisfactia unui final demn.
Filmul este o oda dedicata dramei si tristetii despicarii firului in patru si permiterii ocaziilor sa treaca nefolosite, folosind povestea unui barbat ce reuseste sa nefericeasca cel putin patru femei si pe el insusi in moduri foarte diferite (prin incompatibilitate, distantare, alegeri gresite, abandon etc).
Doar pentru amatorii de analiza psihologica ce nu sunt deranjati de posibilul efect depresiv.

Scenariu/regie: Charlie Kaufman
Cu: Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Michelle Williams, Katherine Keener, Tom Noonan, Hope Davis, Jennifer Jason Leigh, Emily Watson, Dianne Wiest

Rating: 10/10

No comments:

Post a Comment