Thursday, December 26, 2019

The Irishman (2019)

Istoria personala a unui asa-zis asasin al Mafiei, asa cum i-a fost povestita de persoana reala autorului cartii sursa.

De mari proportii, cu multiple fire narative intercalate la diferite momente in timp, The Irishman e un mamut de film cum numai Scorsese poate tine sub control. Prezinta istoria unei persoane reale - asa cum a fost povestita in iarna vietii sale - ca atare, fara a arata rezistenta sau dubii legate de veridicitate. In realitate exista dubii datorita continutului un pic senzationalist, mai ales in ceea ce priveste detaliile despre legaturile cu Jimmy Hoffa si disparitia acestuia.
Un mare efort si o istorisire destul de interesanta ce aduce laolalta mari nume, unele chiar reintoarse dupa retragere din actorie (Joe Pesci) sau unele chiar fara nici o linie de dialog (Harvey Keitel). E a doua oara cand cei doi "mari" - Robert De Niro si Al Pacino - se intalnesc in aceleasi scene (prima oara in The Godfather nu au impartit scene deloc iar Righteous Kill nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor), de data asta cu success si prezentand o frumoasa prietenie ce chiar are sens.
Imbibat cu multa istorie si fapte ce chiar pot fi verificate, filmul prezinta caracterul italiano-mafiot asa cum Scorsese l-a citit si inteles si prezentat in alte mari succese ale sale. Mai putin zgomotos (poate datorita caracterului ceva mai istoric), mai putin dramatic, mult mai subtil, filmul sufera de lipsa unui personaj principal interesant. Totul e interesant in jurul acestuia, si personajele foarte colorate si bine scrise par sa detina un respect subinteles si castigat pe merit pentru acesta, dar pentru privitor nu devine nicicand evident de ce acest lucru se intampla. Si Scorsese cred ca era la fel de perplex, deoarece incearca sa isi faca personajele sa explice in cuvintele lor efectul acestei personalitati ca un fapt de netagaduit de care toti ceilalti sunt constienti.
Joe Pesci e minunat, puternic si firav in acelasi timp, Al Pacino e bombastic ca de obicei si foarte credibil, si Robert De Niro a muncit mult sa arate atat de natural plictisitor, docil, umil si violent.
Cele 3 ore sunt perect scuzabile.

Scenariu: Steven Zaillian, Charles Brandt (carte)
Regie: Martin Scorsese
Cu: Robert De Niro, Joe Pesci, Al Pacino, Harvey Keitel, Ray Romano, Bobby Cannavale, Ana Paquin

Rating: 8/10

No comments:

Post a Comment