Saturday, November 14, 2009

Star Trek (2009)


Nu sunt un Trekie, dar imi amintesc foarte bine cum inainte de a fi inventati Mulder si Scully, si dupa ce Twin Peaks era o amintire de demult, aveam program fix duminica la emisiunea despre stiintifico fantastic la care nu-mi mai amintesc ce se vorbea dar stiu cu siguranta ca se termina cu cate un episod din mult asteptatul serial cult Star Trek.
Ei bine, filmul de fata nu urmareste acel fir narativ persistent in memorie prin imaginea capitanului Picard si a androidului Data ci mai degraba pe cel al predecesorului sau de vreo 2 generatii inainte, in frunte cu William Shatner - capitanul Kirk si Leonard Nimoy -Spock. Zic mai degraba pentru ca scenaristul creeaza o paralela ingenioasa la actiunea foarte bine cunoscuta de fanii aceluia, oferind o desfasurare alternativa a evenimentelor, pentru a face posibila prospetimea si putina controversa si pentru a evita redundanta, care ar fi satisfacut probabil adevaratii Trekies, dar ar fi ingreunat atractia si multumirea oricui in afara acestui cerc restrans. Astfel, filmul multumeste pe toata lumea, este foarte dinamic, original si fresh, cu efecte speciale aduse la zi, si intrigi rationale si explicabile, cu o distributie tanara, foarte bine aleasa si care mai ales in contextul naratiunii alterate imbraca perfect straiele echipei binecunoscute, nelasand loc pentru protest sau dezamagire.

Regia:J.J. Abrams
Scenariul:Roberto Orci ,Alex Kurtzman
Cu: Chris Pine ,Zachary Quinto, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Simon Pegg, Ben Cross, Zoe Saldana, Winona Ryder

No comments:

Post a Comment