Friday, June 19, 2020

The Professor And The Madman (2019)

Povestea initierii lucrului pentru celebrul Oxford English Dictionary si a prieteniei ce a contribuit enorm la acesta.

Un proiect favorit al lui Mel Gibson ce i-a luat aproape 20 de ani pentru a-l pune la cale, The Professor And The Madman este un film bazat pe o poveste reala impresionanta, ce ar fi putut deveni o potentiala capodopera daca celor doi contribuitori importanti le-ar fi fost permis sa isi manifeste geniul creator in conditiile dorite de acestia. Dar nu vom afla vreodata deoarece procesul ce a avut loc nu a fost favorabil pentru Mel Gibson. Facut in mare in 2016 si lansat in 2019 dupa bataliile legale, filmul este rezultatul colaborarii lui Mel Gibson cu scenaristul cu care a lucrat pentru Apocalypto (adus aici in rol de regizor), cu restrictiile bugetare si creatoare impuse de casa de productie. 
Chiar si in conditiile astea, povestea reala este in schimb de ajuns de fascinanta pentru a ne darui un film captivant iar echipa de actori este minunat aleasa in frunte cu un Mel Gibson, Sean Penn si Jennifer Ehle de zile mari si ne deapana minunat o bucatica de istorie lexicografica imbogatita pe alocuri cu cateva speculatii romantate, intr-adevar posibile dar nu confirmate.

Regia:  Farhad Safinia (sub pseudonimul  P. B. Shemran)
Cu: Mel Gibson, Sean Penn, Eddie Marsan, Natalie Dormer, Steve Coogan, Stephen Dillane, Jennifer Ehle, Ioan Gruffudd, Laurence Fox, David O'Hara

Rating: 8/10

Also read in English

No comments:

Post a Comment